Vedfyring fra Ved24.no
Author picture

Hvordan få optimal vedfyring hjemme og på hytta?

Del på

Facebook
Email
Print

Del gjerne på

Facebook
Twitter

For å oppnå optimal trekk og riktig fyring er det meget viktig at skorsteinen blir varm.

Ved eventuellt dårlig trekk kan det være en idé for vedovner å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Dette for å starte luftsirkulasjonen før opptenning.

optimal vedfyring på hytta

Vedovnen eller peisen er ofte den eneste varmekilden på hytta,og det første de fleste gjør når man ankommer hytta er å tenne opp i peisen.

Åpne ytterdøren eller et vindu i hytta en liten stund for å skape enda mer luftsirkulasjon i rommet. Fyr deretter opp på vanlig måte, følg gjerne «slik tenner du opp i peisen«.

Dårlig trekk i en pipe

Når det er dårlig trekk i en pipe, kan skyldes at pipa er for kald. I en uoppvarmet hytte kan dessuten innetemperaturen være lavere enn utetemperaturen.

Løsningen er da å fyre opp pipa før det fyres opp i ildstedet. Bruk noen sammenkrøllede avissider e.l. og fyr opp i nedre feieluke eller oppe ved hvelvplaten i ovnen, slik at lufta i pipeløpet blir oppvarmet.

Husk også på:

  • Det er en selvfølge at veden er både kløyvd og tørr. Vi anbefaler en fuktighet på ca 17 %. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.
  • La veden brenne helt ned til glødende kull før det legges på nytt ilegg.
  • Unngå sprengfyring: Du får mest nytte av veden når du fyrer med middels
    belastning. Legg heller i litt oftere og mindre, men med god trekk hele tiden.
  • Ildstedets brennkammer bør rengjøres jevnlig, for øvrig kan det være fordelaktig med et lag aske i bunnplaten (1-2 cm). Dette kan bidra til lettere opptenning av ildstedet.

Varmekilder

Selv om vedovnen eller peisen kan være den eneste varmekilden på hytta, kan en hyttepipe ha like mange ”driftstimer” som ildstedet hjemme. Dette kan øke produksjonen av sot og bek.

Dette kan kompenseres med hard fyring hver gang hytta tas i bruk vinterstid, da vil sot og bek forbrenne og forsvinne ut av pipa. Unngå å fyre så hardt at det blir pipebrann.

Vurdér også å bytte ut ditt gamle ildsted

Nye rentbrennende ovner utnytter mer av energien i veden, dette reduserer utslippet av partikler med opp mot 90 %, i tillegg til at man forbruker 40-50 % mindre ved.

Hvis du ønsker flere gode råd og tips, kan du lese Nyttige råd om Ved eller Hvordan fyre riktig med ved? som også viser video.

 

Kilde:  Jotul.no

VIKTIG INFO!!

På grunn av stor pågang må det beregnes noe vente tid på å få ved levert

VIKTIG INFO!

Utkjøring av ved skjer nå KUN på
tirsdager og torsdager mellom  kl. 16-20