Slik-tenner-du-pa-i-peisen
Author picture

Hvordan tenne på i peisen?

Del på

Facebook
Email
Print

Del gjerne på

Facebook
Twitter

Å få fyr i peisen kan av og til være vanskelig.

De som har vært på hyttetur med andre vet at finnes mange måter å få fyr på peisen. Her får du imidlertid en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel. I tillegg er metoden miljøvennlig.

Ekspertene snakker gjerne om top down – og bottom up -opptenning.

Enten starter man opptenningen fra toppen av bålet eller fra bunnen. Vi foretrekker top down . Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre.

Uansett, skal du få bålet til å tenne på første forsøk trenger du:

  • Et par større vedkubber
  • 8-12 mindre pinner til opptenningsved
  • Noen få opptenningsbriketter
  • Fyrstikker

Trinn 1.
– LUFT OG VEDKUBBER

Sørg for at alle luftventilene i peisen er åpne. Legg deretter inn vedkubbene i bunnen av peisen. Det er viktig at veden er både kløyvd og tørr. Vedkubbene kan gjerne være en knyttneve tykke eller mer.

Trinn 2.
OPPTENNINGSVED

Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.

Trinn 3.
OPPTENNINGSBRIKETTER

På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Eventuelt kan du bruke avispapir. Men vit at avispapir lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot.

Trinn 4.
TENN PÅ!

Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren! Enkelte skorsteiner bruker mer tid på å skape en god trekk enn andre. Dersom trekket er dårlig kan det være en idé å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Og er huset eller hytta veldig godt isolert kan det også være en idé å åpne et vindu. Det samme gjelder om kjøkkenvifta står på.

Ønsker du flere gode råd og tips kan du lese Nyttige råd om Ved eller Hvordan fyre riktig med ved? som også viser video.

Kilde Jotul.no

VIKTIG INFO!!

På grunn av stor pågang må det beregnes noe vente tid på å få ved levert

VIKTIG INFO!

Utkjøring av ved skjer nå KUN på
tirsdager og torsdager mellom  kl. 16-20