Ønsker du å spare penger ved å fyre med ved
Author picture

Ønsker du å spare penger – Fyr med ved

Del på

Facebook
Email
Print

Del gjerne på

Facebook
Twitter

Se hvor mye du kan spare hvis du kjøper et mål bjørkeved for 1700 kroner pr. favn og strømprisen er i underkant av 90 øre totalt pr. kilowattime, reduseres kostnaden med en ovn som har 85 prosent virkningsgrad til 55 øre pr. kilowattime. Så her er det klart mye som kan være med på å redusere kostnaden og spare penger.

 

Ønsker du å spare penger - Fyr med ved

Kostnaden ved oppvarming med ved avhenger av vedtypen, hvor tørr veden er, ovnen og prisen på veden.

De som er så heldige at de har tilgang på gratis ved gjennom egen hugst, må bare beregne kostnadene på egeninnsatsen, avskrivning på motorsag, bensin og kjedeolje. Så her er rådet klart for de som ønsker å spare penger – Fyr med ved. Og her kan du også lære deg å fyre riktig med ved.

Miljøvennlig

Ved er en miljøvennlig oppvarming, og vedfyring øker ikke utslippene av karbondioksid i atmosfæren. Ved er også fornybar energi. Dessuten er vedprisen relativt stabil i motsetning til strøm og olje. Du får forutsigbare kostnader, sier Torben Søraas i Enova.

– Vedfyring gir god effekt og et utmerket supplement til for eksempel varmepumper. Skulle strømmen gå, er vedfyring en ekstra sikkerhet, sier Søraas.

Han minner om at ulempen med vedfyring er at den som ikke har tilgang til kjøp i store mengder, ofte må handle ved i sekker som gir en pris pr. kilowattime opp mot 80-90 øre.

Nye ovner best

Ved fyring av ved slippes det ut partikler i nærmiljøet. Feil fyring og bruk av gamle ovner gir mer utslipp enn nødvendig. De beste, nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad på 50 prosent, forteller Torben Søraas.

Åpne peiser gir liten varmeutnyttelse. Strålevarmen gir mellom tre og seks kilowatt. Samtidig trekker peisen til seg store mengder luft som må erstattes med kald uteluft. En peis klarer bare å utnytte mellom 10 og 25 prosent av varmen, sier Søraas. 

 

dd059fdd 6137 46da a229 f5f0db0743d7?fit=crop&q=80&w=2048 Tørr, norsk kvalitetsved til konkurransedyktige priser!

Kilde:  Aftenposten.no

VIKTIG INFO!!

På grunn av stor pågang må det beregnes noe vente tid på å få ved levert

VIKTIG INFO!

Utkjøring av ved skjer nå KUN på
tirsdager og torsdager mellom  kl. 16-20