nyttige RÅD OM VED

eller ring oss direkte på

Hvordan tenne på i peisen?

Å få fyr i peisen kan av og til være vanskelig

De som har vært på hyttetur med andre vet at finnes mange måter å få fyr på peisen. Her får du imidlertid en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel. I tillegg er metoden miljøvennlig.

Ekspertene snakker gjerne om top down – og bottom up -opptenning.

Enten starter man opptenningen fra toppen av bålet eller fra bunnen. Vi foretrekker top down . Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre.

Slik tenner du på i peisen

Uansett, skal du få bålet til å tenne på første forsøk trenger du:

  • Et par større vedkubber
  • 8-12 mindre pinner til opptenningsved
  • Noen få opptenningsbriketter
  • Fyrstikker

Trinn 1.
– LUFT OG VEDKUBBER

Sørg for at alle luftventilene i peisen er åpne. Legg deretter inn vedkubbene i bunnen av peisen. Det er viktig at veden er både kløyvd og tørr. Vedkubbene kan gjerne være en knyttneve tykke eller mer.

Trinn 2.
OPPTENNINGSVED

Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.

Trinn 3.
OPPTENNINGSBRIKETTER

På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Eventuelt kan du bruke avispapir. Men vit at avispapir lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot.

Trinn 4.
TENN PÅ!

Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren! Enkelte skorsteiner bruker mer tid på å skape en god trekk enn andre. Dersom trekket er dårlig kan det være en idé å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Og er huset eller hytta veldig godt isolert kan det også være en idé å åpne et vindu. Det samme gjelder om kjøkkenvifta står på.

Ønsker du flere gode råd og tips kan du lese Nyttige råd om Ved eller Hvordan fyre riktig med ved? som også viser video.

 

Kilde Jotul.no

Hvordan få optimal vedfyring hjemme og på hytta?

For å oppnå optimal trekk og riktig fyring er det meget viktig at skorsteinen blir varm.

Ved eventuellt dårlig trekk kan det være en idé for vedovner å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Dette for å starte luftsirkulasjonen før opptenning.

optimal vedfyring på hytta

Vedovnen eller peisen er ofte den eneste varmekilden på hytta,og det første de fleste gjør når man ankommer hytta er å tenne opp i peisen.

Åpne ytterdøren eller et vindu i hytta en liten stund for å skape enda mer luftsirkulasjon i rommet. Fyr deretter opp på vanlig måte, følg gjerne “slik tenner du opp i peisen“.

Dårlig trekk i en pipe

Når det er dårlig trekk i en pipe, kan skyldes at pipa er for kald. I en uoppvarmet hytte kan dessuten innetemperaturen være lavere enn utetemperaturen.

Løsningen er da å fyre opp pipa før det fyres opp i ildstedet. Bruk noen sammenkrøllede avissider e.l. og fyr opp i nedre feieluke eller oppe ved hvelvplaten i ovnen, slik at lufta i pipeløpet blir oppvarmet.

Husk også på:

  • Det er en selvfølge at veden er både kløyvd og tørr. Vi anbefaler en fuktighet på ca 17 %. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.
  • La veden brenne helt ned til glødende kull før det legges på nytt ilegg.
  • Unngå sprengfyring: Du får mest nytte av veden når du fyrer med middels
    belastning. Legg heller i litt oftere og mindre, men med god trekk hele tiden.
  • Ildstedets brennkammer bør rengjøres jevnlig, for øvrig kan det være fordelaktig med et lag aske i bunnplaten (1-2 cm). Dette kan bidra til lettere opptenning av ildstedet.

Varmekilder

Selv om vedovnen eller peisen kan være den eneste varmekilden på hytta, kan en hyttepipe ha like mange ”driftstimer” som ildstedet hjemme. Dette kan øke produksjonen av sot og bek.

Dette kan kompenseres med hard fyring hver gang hytta tas i bruk vinterstid, da vil sot og bek forbrenne og forsvinne ut av pipa. Unngå å fyre så hardt at det blir pipebrann.

Vurdér også å bytte ut ditt gamle ildsted

Nye rentbrennende ovner utnytter mer av energien i veden, dette reduserer utslippet av partikler med opp mot 90 %, i tillegg til at man forbruker 40-50 % mindre ved.

Hvis du ønsker flere gode råd og tips, kan du lese Nyttige råd om Ved eller Hvordan fyre riktig med ved? som også viser video.

 

Kilde:  Jotul.no

Ønsker du å spare penger ved å fyre med ved

Ønsker du å spare penger – Fyr med ved

Se hvor mye du kan spare hvis du kjøper et mål bjørkeved for 1700 kroner pr. favn og strømprisen er i underkant av 90 øre totalt pr. kilowattime, reduseres kostnaden med en ovn som har 85 prosent virkningsgrad til 55 øre pr. kilowattime. Så her er det klart mye som kan være med på å redusere kostnaden og spare penger.

 

Ønsker du å spare penger - Fyr med ved

Kostnaden ved oppvarming med ved avhenger av vedtypen, hvor tørr veden er, ovnen og prisen på veden.

De som er så heldige at de har tilgang på gratis ved gjennom egen hugst, må bare beregne kostnadene på egeninnsatsen, avskrivning på motorsag, bensin og kjedeolje. Så her er rådet klart for de som ønsker å spare penger – Fyr med ved. Og her kan du også lære deg å fyre riktig med ved.

Miljøvennlig

Ved er en miljøvennlig oppvarming, og vedfyring øker ikke utslippene av karbondioksid i atmosfæren. Ved er også fornybar energi. Dessuten er vedprisen relativt stabil i motsetning til strøm og olje. Du får forutsigbare kostnader, sier Torben Søraas i Enova.

– Vedfyring gir god effekt og et utmerket supplement til for eksempel varmepumper. Skulle strømmen gå, er vedfyring en ekstra sikkerhet, sier Søraas.

Han minner om at ulempen med vedfyring er at den som ikke har tilgang til kjøp i store mengder, ofte må handle ved i sekker som gir en pris pr. kilowattime opp mot 80-90 øre.

Nye ovner best

Ved fyring av ved slippes det ut partikler i nærmiljøet. Feil fyring og bruk av gamle ovner gir mer utslipp enn nødvendig. De beste, nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad på 50 prosent, forteller Torben Søraas.

Åpne peiser gir liten varmeutnyttelse. Strålevarmen gir mellom tre og seks kilowatt. Samtidig trekker peisen til seg store mengder luft som må erstattes med kald uteluft. En peis klarer bare å utnytte mellom 10 og 25 prosent av varmen, sier Søraas. 

 

dd059fdd 6137 46da a229 f5f0db0743d7?fit=crop&q=80&w=2048

Kilde:  Aftenposten.no